26
јул
2013
Густ сок од вишни
Вишните ги миеме добро и ги гмечиме со раце.
Пасираме добро втријувајќи ги вишните на цедалката
Откако ја завршивме оваа постапка додаваме лимонтуси и вода и оставаме да стои 24 часа.
Потоа сокот го прецедуваме и мериме колку течност има.
Колку течност ќе ни испадне толку шеќер ставаме.
Го промешуваме добро и ги полниме шишињата.
Добро ги запечатуваме.
Сокот е густ.
Јас ги вријам шишињата затворени, запечатени, околу 30 минути.
Рецептот е стар многу одамна и мајка ми не го вриеше воопшто.
Значи може да не се вријат шишињата туку само да се запечатат.
На здравје
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови