Рижото со лигњи и морски плодови
Прво лигњите и морските плодови се ставаат во тенџере да провријаат 2-3 минути. Се цедат од водата.
Потоа на загреано маслиново масло се пропржуваат сецканиот кромид и морковот. Се додаваат грашакот и оризот, кратко се запржува и се зачинува.
Се налива една мерица вода 300 мл и крчка се додека да испари течноста.
Се додаваат лигњите и морските плодови, виното и 200 мл вода.
Крчка се додека оризот не ја впие течноста.
Повторно се додаваат 300 мл вода и се вари до крај.
На крај се додава сецканиот магдонос
( размерот треба да биде 1:3, една чаша ориз, а три чаши вода).
Извинете не успеав да направам слики сервирано во тајнир.
Брзо почна да се дегустира
Лиценца: Сите права се задржани
go imam praveno i so dolgiot oriz basmati, no tamu nekako mi bara uste vodicka, okolu 70 ml na pr. za ovaa kolicina.
so nego treba povnimatelno, ponativko za da ja upiva postepeno vodata.
ovoj rucek e omilen vo moeto semejstvo, probajte nema da zgresite. poz