Празнична торта со ореви
Толку сакам да учествувам на овој прекрасен натпревар, сетот за печење е нешто навистина прекрасно, и треба секоја домаќинка да го има.
За овој натпревар избрав преубава торта која се надевам ќе ви се допадне. Па, да почнеме:
1. Јајцата изматете ги со шеќерот, додека не станат светли. Во друг сад измешајте ги брашното и пецивото, додајте ги во јајцата и мешајте со шпатула. Ваквата смеса поделете ја на две еднакви дела. Во едниот додајте го какаото.
2. Во калап со дијаметар 20/21 (јас ја користам тавата за чизкејк на делимано или округлата тава Фајвстар) ставете хартија за печење, и по малку сипајте од смесите наизменично, по малу од жолтата, па од кафеавата, но не мешајте како за мраморен, пуштете сами нека се слеат. Загрејте на 180 и печете 25мин. Оставете да се излади и пресечете на половина да добиете две кори.
3. Во меѓувреме изматете го маскарпонето и слатката павлака, па откако ке добиете крем поделете го на половина. Во едната ставете ги мелените ореви.
Во чинија за послужување ставете ја едната кора и налијте со 10мл млеко, нанесете од кремот со оревите, па ставете ја втората кора па полијте ја и неа со млеко. Со останатиот крем измазнете ја горе и од страна.
Декорирајте со изматена слатка павлака и сецкани ореви.
Ставете ја во фрижидер 4 часа да отстои и да се стегне.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови