Празнична погача
Квасецот растворете го во еден дел од затопленото млеко и додадете го шеќерот. Оставете да стаса.
Во длабок сад, ставете го брашното и останатите состојки. Ставете го стасаниот квасец и замесете фино, еластично тесто кое нема да лепи на рака. Месете го 10тина минути. Покријте со крпа и оставете да стасува на топло 1 час, додека да го дуплира волуменот.
Размесете го тестото и поделете го на 4 топки. Една топка од нив поделете ја на два дела од кој едниот ќе биде помал од другиот.
Од помалиот дел оформете топче, а поголемиот дел поделете го на три дела, и од секој дел исукајте прачки со должина од 25см. Исплетете плетенка од нив и тргнете на страна. Покријте со крпа, тестото малку да одмори.
Од останатите три топки, исукајте од секоја од нив округла кора со големина колку десертен тањир. Првата кора премачкајте ја со 20гр. (од вкупно 75гр.) омекнат путер, врз неа ставете ја втората кора која исто така ќе ја премачкате со 20гр. омекнат путер. Одозгора ставете ја третата кора. Покријте со крпа и оставете малку да одмори тестото.
Тава со пречник од 26см. премачкајте ја добро со путер. Рерната вклучете ја да се загрева на 175 степени.
Во тавата во средина ставете го топчето од тесто.
Од трите кори развлечете правоаголна тенка кора која ќе ја премачкате со останатите 35гр. омекнат путер. Завиткајте во ролат и сечете парчиња со дебелина од 3см. Редете ги скалесто во тавата, притоа оставајте место од крајот на тавата и од топчето кое е во средина.
На крај, ставете ја и плетенката помеѓу топчето и парчињата од ролатот. Покријте со крпа и оставете повторно да стасува на топло 1 час.
Премачкајте со изматена жолчка, по желба наросете со сусам.
Се пече 45 минути. По потреба ставете одозгора хартија за печење за да не ви загори погачата.
Лиценца: Сите права се задржани