Подготовка
Рерната вклучете ја на 200 степени.
Белките матете ги додека да добиете бела пена, па постепено додавајте го шеќерот. Матете додека да добиете цврста бела смеса. Исклучете го миксерот. Додадете брашното, лешниците и ренданото чоколадо. Измешајте убаво со шпатула. Од оваа смеса се подготвуваат 4 кори.
Јас на два пати ги правев, со тоа што матев половина од состојките и смесата ја поделив во два калапи од 20см. на чие дно ставив хартија за печење. Постапката ја повторив уште еднаш. Можете и наеднаш сите состојки да ги изматите, поделете во два калапи од 20см., и одкако ќе се испечат, пресечете ги корите на половина за да добиете вкупно 4 кори.
Тестото се пече 12-14 минути во зависност од рерната. направете проверка со дрвена чепкалка.
Отстранете ја хартијата и оставете ги корите да се изладат. Покријте ги со крпа за да на се сушат.

Подготовка на филот
Жолчките изматете ги со шеќерот и варете ги на пареа со постојано матење. Матете додека да добиете густ фил (некаде околу 15 минути), додадете го сечканото чоколадо, изматете за чоколадото убаво да се стопи. Ставете стреч фолија врз филот и оставете потполно да се излади. Путерот изматете го пенасто и додадете го во филот. На крај, измешајте ги и лешниците.
Поделете го филот на три дела и филувајте три кори. Одозгора завршувате со четвртата кора. Украсете по желба, со шлаг пена, ганаш или со фондан.

Тортата е доста стабилна и погодна за украсување со фондан.

Доколку ги дуплирате состојките, можете да печете во калап бр.28.

Среќни Новогодишни и Божиќни празници!

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани