Пица со кромид и печурки - ундиета, ЈХ ден (посно)
Идеја за јагленохидратен ден од унидета. Да не речете само јас ќе бидам згоднушанка на лето =))
Од состојките за тесто замесете убаво меко и малку лепливо тесто. Оставете го да стаса и повторно премесете го или промешајте со дрвена лажица. Со намастени дланки или дланки натопени во вода, тестото распределете го по тавата во која што сакате да печете. Почнете до средината и со прстите притискајте кон краевите.
Во сад со малку масло пропржете го кромидот речиси да карамелизира. Додадете ги сецканите свежи печурки и пропржете ги заедно. Оваа постапка не ја прескокнувајте. Феноменален вкус дава пржениот кромид на пицата.
Нарендајте го кашкавалот и ставете да се пече во загреана рерна на 200 степени 15-20 мин.
Кога ќе биде испечена, наросете на пицата суво оригано или босилек и послужете ја топла.
Пријатно јадење! :)
Лиценца: Сите права се задржани
Ubav den na site.