Испечати

Пица со кромид и печурки - ундиета, ЈХ ден (посно)

Пица со кромид и печурки - ундиета, ЈХ ден (посно)

Состојки

  • Тесто
  • 500 гр брашно
  • 300мл вода
  • малку сол (прстофат)
  • 1 мало лажиче шеќер
  • 20 гр свеж квасец (половина коцка) или мало лажиче сув
  • Фил
  • 2 -3 главици кромид
  • свежи печурки количина по желба
  • по потреба/желба кашкавал (посен за посна варијанта)
  • За посипување
  • сув босилек или оригано

Подготовка

Идеја за јагленохидратен ден од унидета. Да не речете само јас ќе бидам згоднушанка на лето =))

Од состојките за тесто замесете убаво меко и малку лепливо тесто. Оставете го да стаса и повторно премесете го или промешајте со дрвена лажица. Со намастени дланки или дланки натопени во вода, тестото распределете го по тавата во која што сакате да печете. Почнете до средината и со прстите притискајте кон краевите.

Во сад со малку масло пропржете го кромидот речиси да карамелизира. Додадете ги сецканите свежи печурки и пропржете ги заедно. Оваа постапка не ја прескокнувајте. Феноменален вкус дава пржениот кромид на пицата.
Нарендајте го кашкавалот и ставете да се пече во загреана рерна на 200 степени 15-20 мин.
Кога ќе биде испечена, наросете на пицата суво оригано или босилек и послужете ја топла.

Пријатно јадење! :)