Питки
Најпрво направете го маргаринот, со тоа што ќе го измешате со истолченото лукче, копарот и магдоносот. Од тоа направете форма на ваљак, ролат и ставете го фрижидер.
Млекото, медот и квасецот промешајте го и оставете го 15 мин.
Потоа додавете ги и другите состојки и измесете убаво, меко тесто. Оставете го да одмори половина час.
Од тестото направете 12 топчиња и наредете ги во подмачкана тепсија, не многу голема, можеби најдобро бр.28.
Оставете ги покриени половина час.
Потоа од маргаринот сечете 12 парчиња и секое парче стиснете го јако во секое топче тесто. Одоколу премачкајте ги со јаце и ставете ги да се печат на 220 Ц, најмногу 12-15 мин. Кога ќе бидат готови, извадете ги од релната, покријте ги со крпа и оставете ги да се оладат.
Ви препорачуваме во подготовката на овој рецепт да употребите Делимано Ростер
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
Прекрасно. Гледам во состојките има и мед. Многу го сакам медот. Дава поинаков шмек на храната :)
Cestitki i za nagradata za Recept na mesecot!!!!
чекај ме на автобуска :) :) :) :)
Ludo, jas veke ja namestiv masata, cekam signal i trgam :)
Pitkive se zakon prvo procitav pa se cudev kako izlegoa vakvi i posle pak procitav i svativ.Ama mnogu ubavo igledaat a i zacinive se vo kombinacija mmmmm narocito koparot go obozavam