Пилешко кари со хопла и доматен сос
Кромидот се пропжува во маслиново масло. Се додава лукот и зелените пиперки, предходно насечкани на мали коцки. Се додава стекот, исто така насечкан на коцки со средна големина. Се наросува карито и уште малку се продолжува со пржење. Се додава и половина лажичка црвена пипер. Во меѓувреме коцката за супа се раствора во половина филџан топла вода и се додава. Се прелива со неутралната хопла и убаво се промешува. Се додава и доматниот сос и на крај се зачинува. Се остава на тивок оган околу половина час, со повремено промешување.
На маслиново масло убаво се пропржува предходно измиениот и исцеден ориз. Се прелива со топла вода и се додава коцката за супа. Се покрива со капак и се остава на тивко да врие.
Лиценца: Сите права се задржани