Мусака со јачмен
Јачменот нека отстои во вода 2 часа пред подготовката на јадењето.
Потоа се вари 10-тина минути и се процедува.
Во вок тава пропржете го модриот патлиџан. Откако ќе биде готов, ставете го на кујнска хартија да се впие вишокот маснотија.
Потоа продолжете со пропржување на морковот и компирот, а на крај додадете ја и пченката.
Во друг сад сматете ги јајцата, павлаката и киселото млеко, зачинете со вегета и црн бибер.
Во огноотпорен сад се реди - прво јачмен, па половина од смесата со киселото млеко, па потоа се додава зеленчукот, а над него остатокот од смесата со кисело млеко.
Одозгора се ренда кашкавал и се пече на 180 степени додека не порумени...или отприлика..30-40 минути.
Добар апетит!
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
Seushte sum pod impresii od sredbata i seushte me bolat vilicite od smeenje...obicna odnadvor..a so tolku neobicno bujna fantazija...:)