20
сеп
2012
Мајонез сос
1. Сите состојки, освен зејтинот и зачините, се матат со миксер
2. Зејтинот се додава во тенок млаз и се меша со најголема брзина на миксерот
3. На крај се додаваат зачините кои претходно се сомелени во машинка за кафе, се со цел да добијат прашкаст состав
Доколку сакате мајонезот да биде погуст, мешајте подолго, а може да ставите и дополнителни 50 мл зејтин.
Јас мојот го направив потечен
Ако сакате да направите дупла доза, користете 3 жолчки и 800-900 мл зејтин, а останатите состојки само дуплирајте ги.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
Љубица, веднаш до името на рецептот има копче ИЗМЕНИ, кликни си на него и додади во состојките кои зачини ги користиш :)
Искрено се намачив вчера дури да го постирам рецептот,не ни очекував дека ќе го најдам денеска тука.
Еве и сега правев измени,ама ништо...
Инаку во рецептот недостигаат и сок од 1/4 лимон и зачините секако.
Во мојор рецепт ја ставив оригано,копар,кари за да добие пожолтеникава боја,а и вкусот на карито многу го сакам,потоа ставив и еден дуг зачин што исто така дома го подготвувам од печен сусам,морска сол и ленено семе,сето заедно истолчено во аван....може да ставите и црн пипер,мајоран или зависно од јадењето со кое ќе го сервирате сосот,зачините може да варираат.
Е сега која како сака,такви комбинации може да си приготви,ама според мене ориганото и копарот мислам дека не треба да се изостават.
Поздрав до Вас
Jas pravam majonhttp://moirecepti.mk/recepti/pojadok/%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%B5%D0%BD-%D0%BC%D0%B0%D1%98%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%B7-%D1%81%D0%BE-%D0%BD%D0%B8%D1%88%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B5/ez ama prethodno nisesteto go varam
Јас пак се зачудив дека кај твојот рецепт кога прочитав дека го вариш
Може и така да го пробаш,па да споделиш како излегло :)