
Кнедли од компири и сирење
Подготовка
 Компирите ги лупиме, им налеваме вода и ставаме да се варат. Штом зовријат им додаваме малку сол. Кога се варени, ја истураме водата, ги пасираме со вилушка и оставаме да се изладат.
 Го пасираме сирењето, го додаваме брашното, јајцето, пасираните компири и се меша да се добие еднолична смеса.
 На оган се става вода да зоврие-околу 2 л. со малку мешан сув зеленчук.
 Штом зоврие водата се спуштаат формираните кнедли. Кнедлите ги формираме со помош на две супени лажици. Продолжуваме да вариме на умерен оган некои 15-20 мин.
 Ги вадиме со решеткаста лажица
 Ги преливаме со омилениот сос.
 На здравје!
















