1. Се замесува тестото убаво за да не се лепи за рацете.В о него се додава и варениот згмечен морков. Се остава тетсото да одмори 3омин.
2. Надојденото тесто се сечи на 10 дела и се остава да стаса. Може да се подели тестото по ваш избор. Се плеска топчето тесто внатре се става парче сланина и се прави топче.
3. Се зема конец (јас правев со обичен конец) и се става конецот унакрст на 4 дела за да се добие 8 делови. Така да кифлите изгледаат како тикви.
4. Така приготвените тикви-кифли се ставаат во плех се премачкуваат со јајце и млеко и се печат на 180С-25мин. Печените кифли се оставаат да оладат па потоа се вадат конците. Се премачкуваат со растопен маргарин.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани