Кинеско - ориз со зеленчук и јајца
Оризот го вариме до полуготовост. Окулу 10-12 минутки. Го цедиме, обилно миеме со ладна вода и повторно оставаме да се цеди.
Во вок тава или подлабоко тавче, го ставаме маслото. Од како ќе загрее ги додаваме сите зеленчуци, предходно миени и сецкани по должина. Се пржат 3 минути со постојано мешање.
Го додаваме оризот во зеленчуците.
Во тенок млаз ги сипаме и јајцата со постојано мешање.
Се готви уште 5 минути.
На крај се додава соевиот сос и се поклопува да земе здив.
Забелешка - Јас овој пат користев обичен ориз, по правило се користи од оној долгнавестиот. Може и да ви е потребно повеќе време за варење, во зависност каков ориз користите. Соја сос може да користите повеќе/помалку, знаете дека е солен и тоа е се до вкус.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
http://moirecepti.mk/post/%D0%BA%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D0%B3-%D0%BE%D0%B4-%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B7/