Видео рецепт: Кинеско пилешко со лимон
Фичо ќе подготви еден од класичните кинески рецепти за зачинето похувано пилешко месо со цитрусен слатко-кисело-лут сос.
Подготовка
Чекор 1: Пилешкиот стек исецкајте го на парченца. Во сад промешајте ги јајцето, белиот бибер и солта додека да се соединат. Додадете го стекот и мешајте да се покрие убаво.
Чекор 2: На рингла ставете ја длабоката тава со рачки и додадете масло. Во друг сад ставете го густинот и брашното и убаво измешајте. Додадете го месото. Месото испржете го и тргнете го на страна.
Чекор 3: Исецкајте го лукчето, ѓумбирот и изрендајте ја кората од лимон. Вок тавата ставете ја на оган со лажица масло и додадете ги сецканите лукче, ѓумбир, буковец и бело вино. Потоа додадете го соја сосот, оцетот, водата, шеќерот и на крај кората од лимон. На крај додадете го месото, промешајте и додадете лажица густин.
Чекор 4: Сервирајте со младо лукче или кромидче.
СОВЕТ: Доколку сакате овој рецепт можете да го приготвите со портокал, наместо со лимон.