Испечати

Видео рецепт: Кинеско пилешко со лимон

Видео рецепт: Кинеско пилешко со лимон

Состојки

  • 300 - 500 гр. пилешки стек
  • 1 јајце
  • 1 лажичка бел бибер
  • 1+1/2 лажичка сом
  • 1/2 шолја густин
  • 1/2 шолја брашно
  • 2 чешниња лук
  • малку ѓумбир
  • кора од цел лимон
  • масло за пржење
  • 1/2 лажица лут буковец или 1 чили пиперче
  • 1 лажица бело вино
  • 1+1/2 лажица соја сос
  • 5 лажици јаболков оцет
  • 1+1/2 вода
  • 3+1/2 лажици шеќер

Фичо ќе подготви еден од класичните кинески рецепти за зачинето похувано пилешко месо со цитрусен слатко-кисело-лут сос.

Подготовка

Чекор 1: Пилешкиот стек исецкајте го на парченца. Во сад промешајте ги јајцето, белиот бибер и солта додека да се соединат. Додадете го стекот и мешајте да се покрие убаво.

Чекор 2: На рингла ставете ја длабоката тава со рачки и додадете масло. Во друг сад ставете го густинот и брашното и убаво измешајте. Додадете го месото. Месото испржете го и тргнете го на страна.

Чекор 3: Исецкајте го лукчето, ѓумбирот и изрендајте ја кората од лимон. Вок тавата ставете ја на оган со лажица масло и додадете ги сецканите лукче, ѓумбир, буковец и бело вино. Потоа додадете го соја сосот, оцетот, водата, шеќерот и на крај кората од лимон. На крај додадете го месото, промешајте и додадете лажица густин.

Чекор 4: Сервирајте со младо лукче или кромидче.

СОВЕТ: Доколку сакате овој рецепт можете да го приготвите со портокал, наместо со лимон.