Јаболката се познати како едни од најпопуларните овошја ширум светот. Најдобро е да се конзумираат свежи, но можете исто така да направите разни превкусни есенски десерти од нив, како на пример оваа превкусна торта која воодушевува со нејзиниот вкус и мирис.

Подготовка
1. Ги матиме јајцата заедно со шеќерот и ванилата.
2. Потоа ги додаваме киселото млеко, зејтинот, па на крај брашното претходно измешано со пецивото.
3. Пола од смесата ја истураме во тавче број 26 (врз хартија за печење и странично премачкана со маргарин) врз неа наросуваме со помош на цедалка насекаде какао, па ја додаваме и другата половина од смесата.
4. Потоа ги редиме јаболката, кои претходно сме ги измиле, излупиле и исекле на четвртинки...на кои им правиме засеци, но не до крај.
5. Печеме во загреана рерна на 170 степени (проверуваме со чепкалка) околу 1,5 час.
6. Изладената торта ја посипуваме со прав шеќер.

На здравје

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови