3
јун
2014
Домашен швепс
Коцката квасец се растопува со малку вода, откога ќе се растопи се истура во поголем сад се додава водата, шеќерот, лимонтусот и се меша додека се растопи шеќерот.
Лимоните ги рендам, а доколку имате блендер ги блендирате. Се додаваат во водата и се меша убаво.
Се остава 4 часа да стои, потоа се цеди и се собира во шишиња се чува во фрижидер. Одличен е откога ќе се излади убаво.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
Ni se dopadna mnogu. Utre i ke podaram edno litro, pa se nadevam deka i tie ke go delat naseto mislenje :) Go natrpav vo friz, a 1 casa ostaviv da stoi na sobna temperatura. Kako se uste ne si mi go videla prasanjeto, jas vo meguvreme eksperimentirav za toa sto se nadevav- da e maaalku barem gazirano od kvasecot :)) Kako vremeto ne se podogi da e toplo, se tesev deka so stoenjeto na sokiot vo casata nadvor od friz mozebi ke ja dolovam taa gaziranost na potopla temperatura... ne se sluci, ostana isto. Sega ke cekam na tvoj odgovor :)
Е сега да ти ја раскажам денешната случка. Во фризот заостанало полалитарско шише. Доаѓа сопругот и бара нешто ладно за пиење. Јас викам, ете пред некој ден швепс праев... Пие и вика-сигурно ти го праеше а не е купен? :)))