
Доматна чорба со грав и тестенини
Најпрвин ставете го гравот да се вари.
 Откако ќе биде до половина сварен тргнете го од оган и исцедете ја водата.
 Во тенџерето со грав додајте ги доматите исечени на мали парчиња.
 Налејте ладна вода колку да ги покрие, покријте со капак и на тивок оган варете околу 1 час.
Во меѓувреме, исечете ја сланината на мали коцки и запржете ја со маслиново масло и гранчето рузмарин.
 Извадете ја сланината настрана и во истото масло додајте ги сецканото лукче, сецканиот кромид, целер и лутото пиперче.
 Пропржете ги, па вратете ја сланината во тавата, додајте го и сецканиот магдонос и една неполна црпакла од супата.
 Оставете сето заедно да прокрчка неколку минути, а потоа додајте ги во тенџерето со грав и домати.
 Посолете, наросете бибер, додајте ја тестенината и по потреба од супата.
 Варете додека тестенината омекне.
Лиценца: Сите права се задржани




























