Гурманска тава во млечен сос
За гурманите еве еден вкусен ручек.
Подготовка
1. Компирите ги вариме, лупиме и сечеме на половинки, па ги редиме во намрсената тава.
2. Пилешките стекови ги сечкаме на мали парчиња и ги пржиме на малку масло. Додаваме мешан сув зачин, бибер и сол по вкус.
3. Меленото месо го зачинуваме со буковец, бибер, мешан сув зачин, правиме форми на ќебапчиња или ќофтиња кои ги пржиме на масло.
4. Месото го распоредуваме во тавата.
5. За бешамелот го ставаме путерот да се стопи и неколку секунди да се запржи, па го додаваме брашното, промешуваме и залеваме со млако млеко. Мешаме до згуснување, па го зачинуваме со мускатно оревче, бибер и зачини по вкус.
6. Киселата павлака и киселото млеко ги мешаме со разматените јајца, па го додаваме и подизладениот бешамел. Со оваа смеса ги прелеваме состојките во тавата.
7. Печеме до поруменување на 220 степени.
Забелешка
Не претерувајте со зачините во кои има сол, за да не ви стане многу солен ручекот. Парчето путер го ставам од око, ама еве нека ви биде репер една полна лажица путер.
Лиценца: Сите права се задржани