Велигденски кифлички
Во длабок пластичен сад го ставаме претходно отсеаното брашно, солта, шеќерот.
Промешуваме и го додаваме стасаниот квасец.
Додаваме масло и водата и замесуваме тесто кое е прилично меко.
Го делиме тестото на три еднакви делчиња и веднаш почнуваме со изработка на кифличките.
Не го оставаме тестото да одмори.
Расукуваме кора од првата топка и правиме фигури со модлички.
Јас искористив калапче на пиле и јајце, а направив уште неколку изработки со помош на чаша.
Кифлите во вид на јајце и на пиле веднаш ги редев во намастена тава и ги мачкав со разматена жолчка во која додадов една капка масло и сол. Декорирав со биберче во зрно за да има убав изглед.
Останатите пилиња, лебедчиња, зајаци ги правев со чаша.
Отсеков едно кругче од тестото со чашата, го превиткав кругот на пола и добив полукруг.
Од рамната страна сечам како три отсечки на полукругот и најголемата ја превиткувам како врат и декорирам со биберче, зада личи на око.
Можеби не јасно објаснив но од сликите би требало да имате претстава за што гооворам.Истата постапка се повторува со жолчката и се става по малку маргаринче и се печат веднаш.
Кога се заруменети, вадете ги. Бргу се печат, како што вели мајка ми....... колку душа имаат овие за печење.
Така ги средуваме и останатите два дела од тестото.
Искрено ова е едно поигрување со тестото, кое што моите деца многу го сакаат.
Имаат примамлив изглед ,па сигурно нема да ви остане ниту едно на овие празници.
На здравје
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
I edna ispravka na mojata greska. 3 ramni MALI lazicinja sol ,treba da se stavi.
---Blagodaram na ubavite zborovi Lili :)
И јас пред некој ден правев лебеди на истиот начин, но од сосема друго тесто, нешто како гурабии. Комшивката вчера дојде и бурно и позитивно изреагира за игледот :))) но, за жал, не проба-постеше.
Кога сме кај тестото, дека е со квасец... ни еднаш не се остава да искисни, или додека се прават фигурите си оди таа работа?
Ете го резултатот :)