Испечати

Велигденски кифлички

Велигденски кифлички

Состојки

  • 500-600 гр брашно
  • 1 квасец
  • 1 лажица шеќер
  • 3 рамни лажици сол
  • 1 жолчка од јајце
  • 150 гр зејтин
  • 250 гр. вода( млака)
  • 100 гр маргарин (за врз кифличките кога се печат)

Подготовка

Во длабок пластичен сад го ставаме претходно отсеаното брашно, солта, шеќерот.
Промешуваме и го додаваме стасаниот квасец.
Додаваме масло и водата и замесуваме тесто кое е прилично меко.
Го делиме тестото на три еднакви делчиња и веднаш почнуваме со изработка на кифличките.
Не го оставаме тестото да одмори.
Расукуваме кора од првата топка и правиме фигури со модлички.
Јас искористив калапче на пиле и јајце, а направив уште неколку изработки со помош на чаша.
Кифлите во вид на јајце и на пиле веднаш ги редев во намастена тава и ги мачкав со разматена жолчка во која додадов една капка масло и сол. Декорирав со биберче во зрно за да има убав изглед.
Останатите пилиња, лебедчиња, зајаци ги правев со чаша.
Отсеков едно кругче од тестото со чашата, го превиткав кругот на пола и добив полукруг.
Од рамната страна сечам како три отсечки на полукругот и најголемата ја превиткувам како врат и декорирам со биберче, зада личи на око.
Можеби не јасно објаснив но од сликите би требало да имате претстава за што гооворам.Истата постапка се повторува со жолчката и се става по малку маргаринче и се печат веднаш.
Кога се заруменети, вадете ги. Бргу се печат, како што вели мајка ми....... колку душа имаат овие за печење.
Така ги средуваме и останатите два дела од тестото.
Искрено ова е едно поигрување со тестото, кое што моите деца многу го сакаат.
Имаат примамлив изглед ,па сигурно нема да ви остане ниту едно на овие празници.
На здравје