1. На масло кратко се пржи исечканиот кромид. Се додава пршутата исечена, а потоа и
оризот. Се пржи 2-3 мин., се залива со вино и се вари со стално мешање додека виното
не испари (околу 2 минути).
2. Се додава изренданиот лук, сувиот зачини и се остава да врие со додавање на жешка
вода околу 15 минути.
3. Потоа се додава пченката шеќерец, сончогледот и магданосот. Се исклучува и се
сервира поросено со буковска пипер.