Испечати

Брзи рижото со пршута

Брзи рижото со пршута

Состојки

  • 250 гр ориз
  • 3 лажици маслиново масло
  • 100 гр пршута
  • 2 чешниња лук
  • 80 гр кромид
  • 200 мл бело вино
  • 1 литар вода
  • За посипување
  • по желба пченка
  • по желба сончоглед
  • 1 лажиче сув магдонос
  • 1 лажиче буковска пипер

Подготовка

1. На масло кратко се пржи исечканиот кромид. Се додава пршутата исечена, а потоа и
оризот. Се пржи 2-3 мин., се залива со вино и се вари со стално мешање додека виното
не испари (околу 2 минути).
2. Се додава изренданиот лук, сувиот зачини и се остава да врие со додавање на жешка
вода околу 15 минути.
3. Потоа се додава пченката шеќерец, сончогледот и магданосот. Се исклучува и се
сервира поросено со буковска пипер.