
Божиќно трупче
Подготовка на кората
 Белките со прстофат сол пенесто изматете ги и оставете ги на страна.
 Жолчките матете ги со водата и постепено додавајчи го шеќерот продолжете со матењето да се добие кремаста смеса. Потоа додајте го стопениот путер.
 Додајте ги белките и измешајте со жица, потоа брашното, нишестото и пецивото и се заедно убаво измешајте.
 Смесата истурете ја во голем плех обложен со хартија и ставете ја да се пече на 180С 15 мин.
 Печената кора додека е топла ставетеа на влажна крпа и заедно со хартијата завиткајте ја во ролат. Оставете ја да олади.
Подготовка на филот
 Пудингот сварете го во млекото измешано со шеќерот и оставете го да олади.
 Путерот изматете го и додадете го оладениот пудинг,стопената чоколада и какаото.Филот ставете го фрижидер малку да се стегне за подобро да се работи.
Филовање
 Одвиткајте ја кората, отстранете ја хартијата и испрскајте ја со млекото измешано со рум.
 Нанесете половина од филот и завиткајте ролат и ставете го на плех.
 Од едниот крај дијагонално исечете парче со ширина околу 3-4 см и со малку фил залепете го од страна, и од другиот крај вертикално исечете уште едно парче широко околу 2 см и исто така залепете го од страна.
 Ролатот премачкајте го со останатиот фил и со вилушка направите линии да изгледа како кора од дрво.
 Пред служење наросете го со малку шеќер во прав.
Лиценца: Сите права се задржани






























