Бела торта
Пандишпан
Во длабок сад се матат 10 белки со 400 грама шеќер и едно лажице алкохолен оцет.
( оцетот се додава постепено при крајот за да се добие цврст снег )
Смесата се става во подмачкан плех со зејтин и се обложува со хартија за печење.
Се пече на 150 степени, 20 минути.
Фил 1
Жолчките се мешаат со 3-те лажици шеќер, ванилата и 3-те лажици брашно.
Потоа се додава 400 мл млеко и оваа смеса се готви на пареа, додека кремот не се згусне.Се остава да се олади.
Фил 2
Мелените ореви се полеваат и мешаат со едно неполно филџанче млако млеко.
Фил 3
Путерот се меша со шеќерот во прав.
Сите 3 фила се соединуваат за да се добие хомогена смеса.
Откако пандишпанот се оладил, се сече на 3 ленти и се филува со добиениот хомоген фил.
На крај се мата 2 шлаг крема.
Си ја украсувам со рендано темно чоколадо.( по желба )
Ова подготвена торта воедно ќе ми биде и роденденска, за во среда....
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
Емма, помини си ги ти овие дена со се роденднескиот славенички и забавно, па потоа ќе ни раскажиш како си поминала и дали останало некое парченце и за нас виртуелците тука хехе... позз
а свеќички? не е роденден без свеќички :) :) :) :)
ја гледам тортава, се лигавам ко куче пред касапница и еднствената рабтоа што ми паѓа на ум е дека шеќерко ќе ми каже да ја направам чоколадна :) :) :) :)