Баклава со чоколадирани чајни колачи Винчини
Најпрво сварете го шербетот. Нека врие на умерена температура 10 мин. Тргнете го на страна да олади.
Во сецко измелете ги чајните колачиња, во кој исто така и оревите, а чоколадото изрендајте го. Се заедно измешајте во една вангла.
Кој има трпение можи киселата вода и маслото да ги стави во посебни чаши и да попрскува врз корите со помош на лажиче од двете чаши. За забушантите ко мене, како побрз и полесен начин, ги ставате и двете течности во една чаша, мешате при секое макање бидејќи маслото има тенденција да лебди над водата и со силиконска четка премачкувате (кога ќе приметите дека сепак се потрошило, се додава повремено по малку масло).
Се премачкуваат сите кори, и таа со фил.
Се редат по две, врз нив се наросува насекаде од филот и се витка во ролат.
Се печи на 200С додека не порумени.
Топлата баклава се прелива со ладниот шербет.
Лиценца: Сите права се задржани