Баклава со чоколадирани чајни колачи Винчини
Состојки
- 500 гр кори за баклава
- 500 гр чоколадирани чајни колачи Винчини
- 200 гр мелени ореви
- 200 гр чоколадо
- За прскање на корите
- пола чаша кисела вода
- пола чаша масло
- Шербет
- 900 гр шеќер
- 1,1 литар вода
Подготовка
Најпрво сварете го шербетот. Нека врие на умерена температура 10 мин. Тргнете го на страна да олади.
Во сецко измелете ги чајните колачиња, во кој исто така и оревите, а чоколадото изрендајте го. Се заедно измешајте во една вангла.
Кој има трпение можи киселата вода и маслото да ги стави во посебни чаши и да попрскува врз корите со помош на лажиче од двете чаши. За забушантите ко мене, како побрз и полесен начин, ги ставате и двете течности во една чаша, мешате при секое макање бидејќи маслото има тенденција да лебди над водата и со силиконска четка премачкувате (кога ќе приметите дека сепак се потрошило, се додава повремено по малку масло).
Се премачкуваат сите кори, и таа со фил.
Се редат по две, врз нив се наросува насекаде од филот и се витка во ролат.
Се печи на 200С додека не порумени.
Топлата баклава се прелива со ладниот шербет.