21
мај
2015
Баклава со ореви
Секоја кора се попрскува со зејтин, се става по една лажица мелени ореви и една лажица гриз и се мота во ролат на тенко сукало. Кората на сукалото се собира како грклан, се вади од сукалото и се реди во садот за печење (треба да собере 2 реда во плехот).
Корите ги сечеме пред печење и ги преливаме со топол растопен путер измешан со масло за готвење.
Се пече на 180степени 30 до 40минути.
Баклава (оладена) ја преливаме со топол шербет во кој е додаден сок од еден лимон.
Се декорира со мелени ф’стаци
Лиценца: Сите права се задржани
Jas ja probav i uzivav vo vkusot pritoa komentirajki deka vaka nemozam nikogas da ja ispecam kolku i da sakam.... A serbetot - majstorski napraven.