Бадников овошен колач
1. Во поголем сад се ставаат сувите состојки (брашно, шеќер, цимет, сода бикарбона, прашок за печиво) и се мешаат.
2. Потоа во садот се додаваат маслото, сецканите ореви, сувото овошје и мармаладот.
3. Се ренда кора од лимон и портокал и исто така се додава во садот.
4. Портокалите, лимонот и мандарините се цедат и сокот се додава во садот.
5. На крај се додава минерална вода и убаво се меша додека смесата не се соедини.
6. Калапот за печење се премачкува со масло и во него се става добиената смеса.
7. Се пече 45-50 минути на 175 степени.
* Колачот е преполн со вкусови, но по желба пред сервирање можете да ги полиете парчињата со сок од цеден портокал, им дава посебна сочност.
Лиценца: Сите права се задржани