23
јун
2021
Јачмен со печурки и кромид
Подготовка:
1. Јачменот оставете го преку ноќ накиснат во вода. Пред подготовка исплакнете го убаво и ставете да се вари (25-30 минути).
2. Во тава на оган ставете маслиново масло да се загрее. Додајте го сецканиот кромид и кратко пропржете. Додајте ги и печурките. Пропржете, па додајте малку вода. Откако водата е скоро испарена (не целосно) додајте го сварениот и исцеден јачмен. Посолете и наросете бибер. Додајте го путерот и лукот и измешајте убаво.
3. На крај тргнете ја тавата од оган, додајте го сецканиот магдонос и пак убаво измешајте.
*Забелешка: Ова може да биде и посен оброк, без додавање на путер.
Лиценца: Сите права се задржани