Чурос (шпански крофни)
Подготовка
1. Водата, шеќерот, солта и путерот се ставаат на средна кон појака температура да зовријат, при што со повремено мешање гледаме состојките да се стопат.
2. Само што ќе зоврие водата се трга од оган и се додава брашното, па се враќа на исклучена жешка рингла и се меша околу 2 минути.
3. Се трга и се остава да излади, па се додаваат јајцата и се миксира смесата до мазна структура.
4. Тестото се става во шприц (или оној за тулумби со потесниот наставок. Се истиснуваат со најмалку 1 прст должина и се пржат во среднозагреано масло.
5. Пржениот чурос веднаш, уште топол обилно се валка во шеќер измешан со цимет или во таков готов купен во ќесичка.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови