Испечати

Чурос (шпански крофни)

Чурос (шпански крофни)

Состојки

  • 250 мл вода
  • 30 гр путер
  • 2 лажици шеќер
  • прстофат сол
  • 200 гр брашно
  • 2 јајца
  • за посипување цимет шеќер

Подготовка

Подготовка

1. Водата, шеќерот, солта и путерот се ставаат на средна кон појака температура да зовријат, при што со повремено мешање гледаме состојките да се стопат.

2. Само што ќе зоврие водата се трга од оган и се додава брашното, па се враќа на исклучена жешка рингла и се меша околу 2 минути.

3. Се трга и се остава да излади, па се додаваат јајцата и се миксира смесата до мазна структура.

4. Тестото се става во шприц (или оној за тулумби со потесниот наставок. Се истиснуваат со најмалку 1 прст должина и се пржат во среднозагреано масло.

5. Пржениот чурос веднаш, уште топол обилно се валка во шеќер измешан со цимет или во таков готов купен во ќесичка.