
Чоколадна рум торта
ПОДГОТОВКА НА ПАНДИШПАНОТ
 1. Се матат јајцата со шеќерот во еден сад.
 2. Се исклучува миксерот, се додава брашното со пецивото, какаото и мелените ореви и се промешува.
 3. Се истура во тркалезно, високо ( длабоко) тавче или длабоко тенџере обложено со хартија за печење.
 4. Се пече околу 40-50 мин. на 180 С
 5. Испечениот пандишпан се сече на три дела по висината.
 6. Секоја од корите се попрскува со рум и се филува
ПОДГОТОВКА НА КРЕМОТ
 1. Маргаринот и чоколадото се растопуваат на огин во еден сад, но да не вријат.
 2. Јајцата и шеќерот се матат со миксер и се варат во густ крем на пареа.
 3. Се соединуваат двете смеси и се оставаат да се изладат со повремено промешување за да не фати коричка филот
 4. Со филот се филуваат сите три кори
 5. Озгора се декорира по желба - со шлаг пена, со слатка павлака или чоколадо. Јас декорирав со фондан бидејќи тортата ја направив за брат ми и снаа ми.
....Јас ставив и сечкани ореви за промена ....
 ПРИЈАТЕН АПЕТИТ !!!
Лиценца: Сите права се задржани



























