Тоцети (Tozzetti) – италијански суви колачи
Овој рецепт е толку брз што пред да почни да се приготвува веднаш се вклучува рерната на 180С.
Плехот од рерната обложете го со пек-хартија.
Во садот за месење се ставаат сувите состојки и се мешаат.
Потоа се додаваат останатите состојки и се меси глатко тесто, при што на крај се додаваат лешниците и бадемите.
Тестото се дели на 3 дела и секој дел се обликува во долгунеста тенка векна.
Векните се редат понадалеку во плехот и се печат 15 минути.
Потоа се вади и секоја векна се сечи на парчиња.
Секое парче се враќа во плехот завртено со сечената страна, па се враќаат назат во рерна уште 5 минути.
Колачите се превкусни, долготајни и брзо се спремаат. Мора да ги пробате. Одлично одат со шолја кафе. Штом ги видов во една прекрасна група за готвење на ФБ веднаш ги направив. Можи да ги комбинирате и со чоколадни капки шо ќе е моја следна намера.
Наместо ликер, јас ставив бурбон, бидејќи во моментот немав некој згоден светол ликер. Супер се вклопи.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
рецептите ќе треба колку можиме да ги освежиме, не смееме да дозволиме така да ни фалат
Slikata preubava.
Cestitki.