Квасецот се става во чаша со малку млеко да стаса.
Откако ке стаса во длабок сад се додаваат двете жолчки, 1 л шеќер, 1л сол, млекото, 1 филџан масло и брашно по потреба. Брашно да се става по малку и тестото да се замеси помеко.(од искуство ова е пишано).
Откако ќе се замеси тестото, се остава да отстои малку, а за тоа време во длабок сад се ренда кашкавалот, а во друг сад се сечкаат маслинки.
Откако ќе стаса тестото се зема од тестото, се кинат мали топчиња.
Секое топче се расукува, се става по малку од ренданиот кашкавал и од сечканите маслинки и се затвора топчето.
Така направени сите топчиња се валкаат во растопен маргарин и во презла и се ставаат во плекче да се печат во рерна.
Овие солени бомбици можат да се служат како предјадење, појадок или како убаво мезе за гости...

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови