Солени бомбици со маслинки и кашкавал
Состојки
- тесто
- 1 квасец
- 2 жолчки
- 1л шекер
- 1 л сол
- 500 мл млеко
- 1 филџан масло
- по потреба брашно
- други состојки
- 200 гр рендан кашкавал
- 200 гр црни маслинки
- 150 гр маргарин
- 100 гр презла
Подготовка
Квасецот се става во чаша со малку млеко да стаса.
Откако ке стаса во длабок сад се додаваат двете жолчки, 1 л шеќер, 1л сол, млекото, 1 филџан масло и брашно по потреба. Брашно да се става по малку и тестото да се замеси помеко.(од искуство ова е пишано).
Откако ќе се замеси тестото, се остава да отстои малку, а за тоа време во длабок сад се ренда кашкавалот, а во друг сад се сечкаат маслинки.
Откако ќе стаса тестото се зема од тестото, се кинат мали топчиња.
Секое топче се расукува, се става по малку од ренданиот кашкавал и од сечканите маслинки и се затвора топчето.
Така направени сите топчиња се валкаат во растопен маргарин и во презла и се ставаат во плекче да се печат во рерна.
Овие солени бомбици можат да се служат како предјадење, појадок или како убаво мезе за гости...