
Солена рустична торта со компири
Компирите излупете ги и ставете ги да се варат.
 Откако ќе се сварат испасирајте ги и оставете да се подоладат.
 Квасецот растворете го во млекото, па додајте ги во компирите.
 Потоа додајте го брашното измешано со солта, јајцата и омекнатиот путер исечен на коцки.
 Замесете го тестото. Ќе добиете многу меко скоро течно лепливо тесто.
 Покријте го и оставете да стаса 1,5 час.
 Откако ќе стаса додајте ги чајната и кашкавалот исечени на мали коцки.
 Убаво со лажица пребркајте го тестото, а потоа префрлете го во калап обложен со хартија.
 Покријте и оставете да стасува уште 1-1,5 час.
 Печете на 180 степени, 45 минути.
Испечената торта оставете да подолади, а потоа послужете.
Тортава е многу сочна и превкусна.
 Ви препорачувам да ја пробате.
Лиценца: Сите права се задржани



























Pozdrav