Посен солен ролат од хељдини кори и шампињони
Прво се подготвува смесата за премачкување на корите.
1. Се соединуваат киселата вода, квасецот, сол, шеќер, масло, брашно и се остава 20 минути да кисни.
2. Потоа на загреано масло се пропржува исецканиот кромид, се додаваат исцедените трошки од соја и исцедените шампињони. Се пржи се додека не испари течноста и се зачинува.
3. Се зема една кора, прво цела се мачка со смесата, на крајот на кората се нанесува фил и се витка ролат.
4. Се редат сите ролати во плех, се премачкуваат со јајцето , се наросува сусам и се печат.
Испечени се сечат на парчина.
Овој е многу вкусен и здрав ролат. Пробајте нема да згрешите.
Хељдините кори јас ги донесов од Ниш, но мислам во Скопје дека може да се купат.
Во 500 гр има само 7-8 кори, тие се подебели од вообичаените.
Овој е посен рецепт
Лиценца: Сите права се задржани
No ako go ima vo komsiite, ke dojde i kaj nas.
taka bese i so rozen korite, isklucivo od Srbija so godini gi nosev, no veke mozat da se najdat vo skopje.
fala vi na site, ubav den