Слатко од грозје
Најдобро грозје за ова слатко е од сортата Султанија, без семки. Изберете полузрели зрна. Измијте ги во 3-4 води.
Во едно поголемо и широко тенџере ставете го шеќерот и водата, промешајте и ставете да се вари. Варете го шербетот додека да зоврие и се стопи шеќерот. Потоа ставете го грозјето и варете на среден оган. Повремено отстранувајте ја пената која ќе се направи одозгора. Варете додека да се згусни шербетот или за проба ставете од шербетот во едно тањирче и почекајте да се олади. Кога ќе е убаво оладен поминете со лажицата низ шербетот. Ако се прави „пат“ тогаш е готово. Некаде 15-тина минути пред крајот се става сокот од лимонот и се остава да се довари.
Откако ќе се свари, се трга на страна и се покрива со мокра крпа. Оставете го да отстои преку ноќ и потоа собирајте го во тегли.
Лиценца: Сите права се задржани
Preubavo izgleda,samo i mene mi e somnitelna merkata na shekjerot. :/ :)))
Beti, alexa, merkite se tocni, ova e receptot po koj jas go pravev ova slatko :)
ne znam zosto, grozjeto mi izleze malku kako sobrano i ispliva na povrsina. Inaku e prevkusno, pola go izedovme.
Sto se odnesuva do pokanata i jas se prilkucuvam, ubavo ke mi dojde da prosetam do Germanija. Pozdrav