Сендвич леб со кисела павлака
Во еден поголем сад измешајте ја киселата павлака со врелата вода, па додајте ја студената и уште еднаш измешајте. Додајте ги солта, шеќерот, сувиот квасец, на крај брашното, па мешајте со дрвена лажица додека цело брашно не се навлажни и не добиете тесто како груба топка. Покријте го и оставете го да стои 10 мин. Нежно премесете го тестото не вадејки го од садот, со преклопување, едно 7 - 8 пати. Повторно оставете го да стои 10 мин. Повторете го ова уште два пати и на крај теба да добиете сосема мазно, еластично тесто. Покријте со прозирна фолија и оставете да кисни 1 час.
Ставете хартија за печење во долг длабок калап за леб.
Работната површина сосема малку намастете ја и развлечете го тестото во правоаголник со дебелина 2 цм. Завиткајте го во цврст ролат и ставете го во калапот со споената страна надолу. Покријте со прозирна фолија и оставете да стаса 1 до 1 1/2 час.
Загрејте ја рерната на 200 Ц.
Површината премачкајте ја со вода, белка од јајце или посипете ја со брашно, веке спрема ваша желба, ако сакате и зарежете го лебот.
Печете го 45 мин, додека внатрешната температура на лебот не достигне 93 Ц или додека дното не звучи шупливо на удар.
Веднаш извадете го од калапот и изладете го на жица покриен со крпа.
Ова е леб кој долго стои свеж, со тенка кора а мека средина, идеален за сендвичи и тостирање.
Јас многу често го правам, брзо е готов и не бара многу ангажман.
На сликата од оваа количина тесто се испечени два леба, во помали калапи. Така едниот можам да го замрзнам, или да "го дадам на комшиите" :)))))))
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
... Само Лудо ако те прочита и одма ќе кажи дека јадис како врапче :)))
A tebe, ako ti e ova leb koj dolgo se pravi, ic ne go pocnuvaj toj sport, da ne zalepam recept za leb od 72 casa.... :))))
E, gleda so Moi Recepti si imame "posebna" povrzanost :))))
и најозбилно, јадат ли нешто твоите дома или те чекаат да заспиеш и на корзо на ловечка бегаат ? :) :) :) :)
па добро, докторс ордерс :) :) :) :)
Imas pravo Maja, i vo masina mozi ovaj leb, ama jas nekako ja zanemariv masinata, povremeno se slucuvase odozgora dobro da ne go ispeci lebot, ne znam zosto....
Daniela, toj sjajniot so malku pavlaka za gotvenje e premackan pred pecenje, ne mi se krsese jajce samo za lebot da go namackam. Ne ispaga sjajno kako so jajce, ama pomeka korata idi taka.....
Tanja, koga veke mene ne mi se trosi se, ke go dadam, zosto da ne :)))
Fala ti mnogu, Nevena :))