
Ролована пита или Ролат пита
Идеални мали гибанички. 
  
 - Корите раздвојте ги на два еднакви дела
 Фил
 - Сматете ги јајцата и додадете ги останатите состојки, добро промешајте да се спојат сите состојки
 Оформување
 - Земете првата кора и истата ја попрскувате само со зејтин, врз неа ставете втората кора и премачката со филот, ставате трета кора и пак со филот се премачкува и се така додека се потроши првата половина од корите. Замотајте во ролат и оставете во послужавник или друг адекватен сад.
 - Истото направете го и со вториот дел од корите.
 - Ставете ги сега ролатите во фрижидерот за длабоко замрзнување нека одстојат околу 2 часа.
 За натопувањето
 - Сматете ги јогурот и јајцето
 Потоа....
 - Извадете ги и сечете на парчиња во дебелина од околу 2 см.
 - Секое парче натопете само едната страна и наредете во тавче во кое сте ставиле хартија за печење. Натопената страна со јогуртот треба да биде нагоре.
 - Ставете да се пече во предходно загреана рерна и се пече. Тие се готови кога ќе поруменат. Извадете ги, покријте да омекнат.
 Совет
 - Доколку не планирате да ги печете сите парчиња, слободно исечени ставете во кеса и вратете во замрзнувачот, ќе се најдат за изненадни гости. Вака замрзнати само ќе ги макнете во јогуртот и јајцето, редете во тавчето, вклучете рерната и ставете ги да се печат. Додека се загрева рерната тие полека се одмрзнуваат и се печат. Се е како што треба да биди иако сте ги ставиле замрзнати, не им се плашете и не им ја многу мислите дали ќе ги биде или не - ги бива.
 - Можете да ги посипете и со сусам или микс на семиња.
 - Можете да ги филувате и со спанак или блитва - ако насецкате и додадете во филот.
Лиценца: Сите права се задржани






















Ova e navistina prekrasn recept ,a toa sto mozat da si se podzamrznat i da pricekaat za pecenje najmnogu me bendisuva...
edna od tie "dosadni"sum i jas ,ne se sekiraj imas drustvo....ha ha ha