Празни кифли
Путерот се растопува во млекото.
Квасецот се раствара во млаката вода.
Во сад се ставаат брашното, шеќерот, јајцето, солта, растворениот квасец и млекото заедно со путерот. Смесата ја матиме со миксер со додатоците за тесто додека сите состојки добро не се соединат. Ќе добиете меко тесто. Тестото го покриваме со крпа и го оставаме да надојди околу 1 час.
Работната површина ја покриваме со брашно, го ставаме тестото на неа и го размесуваме тестото. Тестото го делиме на неколку помали топчиња. Од топчињата правиме кифлина.
Кифлите ги ставаме во намрсена тава и ги оставаме да стасаат. Пред печење кифлите ги премачкуваме со разматена жолчка во која сме додале млеко. Кифлите се печат на 200 Ц. околу 20 мин.
Кифлите се многу меки, а ако сакате можете да ги филовате со мармалад или крем.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови