Полулиснати благи кифли
1. Квасецот се остава да нарасне со малку топло млеко и шеќер.
2. Од брашното, сите останати состојки и стасаниот квасец се замесуваат во меко тесто.
3. Без да се остава тестото да нарасне веднаш се дели тестото на 8 топчиња кои се расуукуваат во мали корички.
4. Секоја коричка се премачкува со маргарин и се редат една врз друга. Последната останува не премачкана со маргарин
5. Се рассукува голема кора и се сече на траголници (големина по желба)
6. Секој дел се филува по желба со крем, мармалад од кајсии или џем од црни сливи)
7. Се виткаат кифлички
8. Се редат во намрсена тава со маргарин и се оставаат околу 1 час да нараснат.
9. Пред да се печат се премачкуваат со жолчката, се посипува секоја кифла со сусам и се пече на 180 С околу 20 мин
Лиценца: Сите права се задржани
Ме чуди само од 1кг брашно да излезе само кора, некако малку ми е. Кај мене излегуваат 3 кори х 6 топчиња во секоја ... и од секоја по 12-16 парчиња зависно од големината.