Полнети полжавчиња со месо и компири
Надојдениот квасец го земесуваме со брашното, маслото и млекото.
Месиме да добиеме изедначено тесо и го оставаме да надојди.
Во меѓувреме го правиме филот. Го запржуваме ситно сецканиот кромид и го додаваме месото, сецканите компири, печурките и зачините.
Кога тестото е стасано го делиме на пет ако сакате поголеми или на седум пупалина ако сакате помали переци. Секое пупале го премачкуваме со маргарин, го сучиме го филоваме и го виткаме во ролат, а потоа правиме полжавче. Ги оставаме полжавчињата пак да стасаат и ги печиме на 180 степени околу 30 мин.
Одличен појадок со чаша јогуртче,а често пати и ручек,на здравје.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови