Испечати

Полнети полжавчиња со месо и компири

Полнети полжавчиња со месо и компири

Состојки

  • 1 пресен квасец
  • 700гр. брашно
  • 100мл. масло
  • 300мл. млако млеко
  • 1 главица кромид
  • 200гр. печурки
  • 500гр. мелено месо
  • 2 компири
  • 1 лажичка сол
  • 1/2 лажичка црн пипер
  • 1/2 лажичка оригано
  • 50гр. маргарин

Подготовка

Надојдениот квасец го земесуваме со брашното, маслото и млекото.
Месиме да добиеме изедначено тесо и го оставаме да надојди.
Во меѓувреме го правиме филот. Го запржуваме ситно сецканиот кромид и го додаваме месото, сецканите компири, печурките и зачините.

Кога тестото е стасано го делиме на пет ако сакате поголеми или на седум пупалина ако сакате помали переци. Секое пупале го премачкуваме со маргарин, го сучиме го филоваме и го виткаме во ролат, а потоа правиме полжавче. Ги оставаме полжавчињата пак да стасаат и ги печиме на 180 степени околу 30 мин.
Одличен појадок со чаша јогуртче,а често пати и ручек,на здравје.