Пита со ориз и пилешко
Во длабок сад ставете ги состојките за тесто и со вода замесете средно меко тесто.
Замесеното тесто поделете го на 2 дела така што едниот да биде малку поголем.
Во меѓувреме подгответе го филот, така што ке го сварете оризот и копаните.
Отккао ке се сварат, оделете го месото од коската на ситни парчиња.
Во тава на оган ставете малку масло и печурките и кратко пропржете. Потоа додајте го месото и оризот и уште малку пропржете.
На крај зачинете го филот со малку сол и бибер.
Од секое парче тесто развлечете кора така ште едната да биде поголена и ставете ја во округол калап со обрач или во обицно округло плекче, така што краевите ке висат надвор од калапоти збоцкајте го тестото со вилушка и нанесете го филот. Ставете малку парченца путер и поклопете со другата кора. Од делот од поголемата кора сто виси надвор од калапот формирајте витки, попрскате со масло и печете на 200 степени.
Послужете со јогурт.
Лиценца: Сите права се задржани
A tvojata pita mnogu mi se bendisa :)))
Jas gotvam so nelepliv oriz, i zatoa bi stavila lazica dve parmezan, malku da go slepi filot. Drug pat taka ke napravam
Fala ti za receptot :)