Печен ослиќ со лимон
Во исхраната се трудан рибата да ја подготвувам колку што можам почесто. Еве еден интересен начин одобрен од моите девојчиња.
Подготовка
На почеток ослиќот го чистиме од перки и ја острануваме кожата. Добро го миеме и оставаме да се исцеди. Секое парче го солиме со црвен пипер, бибер и сол ги редиме во ростер тава со малку зејтин.
Од страните ги ставаме кришките лимон, а врз рибите го ставаме магданосот со лукот кој предходно сме го пресувале во делимано пресата за лук. Со буковецот ги солиме на крај сите парчиња риба и печеме на 200 степени половина час.
Прилог
Младиот компир ги лупиме сечеме на покрупни кришки. Компирот го зачинуваме и му го додаваме сусамот мешаме и го сипуваме во ростер тава со малку зејтин. Печеме на 200степени триесет до четириесет и пет минути.
Сервираме со прилог од компири и салата од зелка и краставички.
Добар апетит!!!
Лиценца: Сите права се задржани