25
окт
2015
Пај со тиква
Тиквата се вари, потоа се пасира. Кон тиквата се додава шеќерот, млекото, брашното, јајцето и ако сакате малку зачин за божиќни бисквити. Од состојките се прави хомогена смеса.
Бисквитите се мелат и им се додава растопениот путер.
Бисквитите се ставаат на дното на садот за печење и се притискаат, за да се оформи кора, над бисквитите се додава смесата со тиквата и се печи во загреана фурна на 220 степени.
Павлаката се мати на снег и и се додава маскарпонето, така подготвениот крем се става врз оладениот пај.
Од пајот се добиваат 7-8 парчиња. Пајот е печен во калап за кекс 30 цм.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови