Памук Кифли - меки како душа
Пецивата во нашата кујна се редовни гости, не знам дали ние возрасните ги сакаме повеќе или децата...едноставно уживаме во нив. Ги правам многу често - и со повод и без повод, а обавезно ги правам за престојните празници.
Подготовка -
-Најпрво го активираме квасецот (во садот каде што ќе месиме), го додаваме шеќерот, 2 лажици брашно и малку млака вода (од тие 200мл). Потоа ги додаваме прво течните состојки...брашното на крај, постепено. Замесуваме средно меко (мазно) тесто, го покриваме со стреч фолија и го оставаме да стаса.
-Од стасаното тесто формираме кифли, ги редиме во плех од шпоретот врз хартија за печење, ги покриваме и ги оставаме да стасаат, па ги премачкуваме со жолчките (може да им додадете малку млеко), им ставаме и сусам и парчиња маргарин.
-Печеме во загреана рерна на 220 степени.
Знам дека кифлите се неизоставен дел од скоро секоја празнична трпеза, се надевам дека овие Памук-кифли ќе се најдат на дел од нив.
Уживајте!
Лиценца: Сите права се задржани
Точно е тоа што го кажавте, тестото е супер за работа...а нивниот вкус и мекост се незаменливи.
Инаку....и мене некогаш ме мрзи :) па набрзинка ќе ги завиткам класично.
Важно се превкусни...поздрав и секое добро.